Spelregels

De spelregels

 • Algemeen

  Let op het taalgebruik.

  Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

  Geen overbodige berichten

  Plaatst iemand een verkeerd bericht, reageer dan niet!

  De regiegroep spreekt de persoon hierop aan!

  Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.

 • Minimumleeftijd

  Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij stellen daarom een minimumleeftijd van 16 jaar in. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Gebruik de BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting.

 • SAAR betekent het volgende:

  S
  Signaleer
  A
  Alarmeer 112
  A
  App om uw waarneming bekend te maken. (alleen actuele meldingen)
  R
  Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 • Verdachte situaties/heterdaad

  Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie. Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.

 • Signaleerfunctie

  De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

 • Signalement

  Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

 • Foto's van verdachten

  Wees terughoudend met het delen van foto's van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet het signalement ook.

  Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken.

 • Delen van foto's

  Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig. Het versturen van foto's van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is.

 • Misbruik*

  Het kopje misbruik is toegevoegd aan de spelregels van Vroomshoop Waakt. Als een geplaatste reactie niet bijdraagt aan de functie van VroomshoopWaakt wordt dit gezien als misbruik, even als reacties op de eerste reactie.

  Bij misbruik wordt middels privé bericht eenmaal een officiële waarschuwing verstrekt. Na deze waarschuwing volgt de eerste gele kaart bij de tweede gele kaart wordt u verwijderd uit de groep.

  *Vermijd onnodige reacties in de groep*

Contactgegevens

Heeft u een vraag of opmerking? Vul het contactformulier in of stuur een mail naar:

info@vroomshoopwaakt.nl

  Heeft u een vraag?